Timanttiset ratkaisut kollegalta

Suunnittelutyö on siitä ihmeellistä, että siihen uppoutuu helposti. Suunnittelijalle annetaan tehtäväksi tuotteen jonkin osa-alueen suunnittelu, siihen liittyvät vaatimukset ja tukeva tiimi. Jotenkin siitä asetelmasta kerta toisensa jälkeen kuoriutuu ulos personoitunut lopputulos, joka tuntuu ehkä hiukan kärjistettynä usein personoituvan suunnittelijaan (ei välttämättä koko tiimiin, joka tuki työtä). Tavallaan tämä on hyvä, mutta taas toisaalta usein suunnittelija on liian omistautunut työlleen eikä näe tekemäänsä työtä objektiivisesti. Ehkä syynä ovat osittain aikataulut ja muut suunnittelun rajoitteet, joiden ehdoilla työ tulee saattaa valmiiksi. Objektiiviselle ajattelulle ja kyseenalaistamiselle ei anneta tilaa kiireisissä ketterissä projekteissa, joissa eletään suunnittelun kanssa kädestä suuhun -mentaliteetilla.

Kun joku tuo tehtäväänsä syvästi omistautuneelle suunnittelijalle toisen ratkaisun, niin kuinka hän voisi sen hyväksyä? Kuinka siinä objektiivisesti voi arvioida ratkaisuiden paremmuutta? Eipä kovin helposti – nimittäin usein suunnittelija luottaa vilpittömästi löytäneensä parhaan ratkaisun. Jos ei luottaisi, niin jotain olisi asiassa oikeastaan vialla. Voisiko muka toisen ehdottama, joskus takavasemmalta tullut, ratkaisu olla todella parempi? Sitä taipuu ajattelemaan helpommin, että ei se toinen suunnitelma ainakaan istu isompaan kuvaan. Mutta pysähtyminen ja miettiminen kannattaa. Pieni tuumaustuokio, eri lähestymiskulmien arviointi ja kriittinen arviointi toisen ratkaisun vahvoista ja heikoista puolista sekä oman työn täydellinen kyseenalaistaminen. Jos tuota ei pysty tekemään, suunnittelijan ego on liian iso ja ainakaan minä en enää tänä päivänä luota sen sorttiseen toimintaan. Toisen pöydälle tuoma ratkaisu on usein myös mahdollisuus oppia. Lähtökohtani on, että ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu – muita pitää kuunnella.

Toki omasta suunnitelmasta luopuminen voi harmittaa. Mutta omien keskinkertaisten ratkaisujen hylkääminen auttaa löytämään todella timanttiset ratkaisut.

Kuva: www.pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *